Priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija u svrhu ostvarivanja prava na poslovni nastan obavljanjem regulirane profesije turističkog pratitelja

Priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija u svrhu ostvarivanja prava na poslovni nastan obavljanjem regulirane profesije turističkog pratitelja

Uvjeti za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija u svrhu ostvarivanja prava na poslovni nastan obavljanjem regulirane profesije turističkog pratitelja

  • državljani država ugovornica Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru i Švicarske Konfederacije, koji su stekli stručne kvalifikacije u državi ugovornici Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru i Švicarskoj Konfederaciji, državljani država ugovornica Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru i Švicarske Konfederacije, koji su stekli stručne kvalifikacije izvan države ugovornice Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru i Švicarske Konfederacije, odnosno u trećim zemljama
  • podnesen zahtjev za izdavanje rješenja o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije u pisanom obliku, elektronički ili poštom Jedinstvenoj kontaktnoj točki ili Ministarstvu nadležnom za turizam na obrascu

Potrebni dokumenti

  1. zahtjev – vidi pod E-postupak
  2. dokaz o državljanstvu,
  3. dokaz o prethodno završenom obrazovanju,
  4. dokaz o formalnoj osposobljenosti ili drugi dokaz o završenom formalnom obrazovanju, sukladno Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija,
  5. dokaz o stručnoj kvalifikaciji sukladno članku 13. Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija,
  6. dopunska ispravu o studiju (diploma supplement) iz koje je vidljiv obrazovni program (predmeti, sati, vježbe, predavanja),
  7. dokaz o stručnom usavršavanju i osposobljavanju,
  8. dokaz o stručnom iskustvu,
  9. dokaz o kompetencijama,
  10. dokaz da u trenutku podnošenja zahtjeva nema zabranu obavljanja profesije za koju je podnio prijavu.

U slučaju kada je druga država ugovornica Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru i Švicarska konfederacija državljaninu države ugovornice Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru i Švicarske konfederacije, već priznala kvalifikaciju stečenu izvan države ugovornice Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru i Švicarske konfederacije za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija potrebno je uz zahtjev iz stavka 2. ovoga članka za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija, priložiti sljedeću dokumentaciju:

  1. EU potvrdu,
  2. dokaz o državljanstvu,
  3. dokaz o formalnoj osposobljenosti ili drugi dokaz o završenom formalnom obrazovanju sukladno Zakonu o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija,
  4. odluku države ugovornice Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru i Švicarske konfederacije o priznavanju stručne kvalifikacije,
  5. potvrdu iste države ugovornice Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru i Švicarske konfederacije o tri godine stručnog iskustva unutar njezinih granica u profesiji za koju se traži priznavanje kvalifikacije i sukladno važećim propisima predmetne države,
  6. dokaz da u trenutku podnošenja zahtjeva nema zabranu obavljanja profesije za koju je podnio prijavu.

Naknada

35 HRK

Plaćanje upravnih pristojbi:

  • izravno na propisani račun neovisno o iznosu pristojbe
  • u iznosu do 100 kuna može se platiti i u državnim biljezima

Podaci za e-plaćanje upravne pristojbe:

Korisnik: Državni proračun

Broj računa: HR1210010051863000160

Poziv na broj: HR 64 5002-43214-OIB

Svrha doznake: upravna pristojba –poslovni nastan, turistički pratitelj

E-POSTUPAK za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija u svrhu ostvarivanja prava na poslovni nastan obavljanjem regulirane profesije turističkog pratitelja

  • Obrazac zahtjeva se ispuni i vlastoručno potpiše
  • Obrazac zahtjeva se pošalje na e-poštu nadležnog postupovnog tijela, zajedno sa svim potrebnim dokumentima i potvrdom o e-uplati pristojbe na račun – sve skenirano u PDF obliku
  • Ukoliko se dokumenti pošalju e-poštom, nema obveze slanja klasičnom poštom ili fizičkim putem
  • Kandidat može početi pružati usluge nakon što ishodi rješenje o priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija

Zahtjev za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija u svrhu ostvarivanja prava na poslovni nastan – Obrazac

e-pošta za slanje cjelokupne dokumentacije: Ministarstvo turizma, Jedinstvena kontaktna točka

s naslovom: e-zahtjev – turistički pratitelj – poslovni nastan

Nadležno tijelo i propisi

Ministarstvo turizma, Jedinstvena kontaktna točka

Propisi:

  • Pravilnik o priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija iz područja turizma (NN 7/16)
  • Zakon o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija (NN 82/15)

Odobrenje za obavljanje djelatnosti

Rješenje o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije

Pravni lijekovi

Protiv rješenja Ministarstva nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor

Je li vam ova stranica bila korisna? Molimo unesite svoje komentare i prijedloge.